Menu Sluiten

VAR Verklaring / DBA vanaf 1 Mei 2016

Afschaffen VAR-Verklaring per 01-05-2016

Na veel onzekerheid, is het nu eindelijk duidelijk wat er gaat gebeuren met de VAR-verklaring. Hij verdwijnt per 1 Mei 2016. Vanaf die datum is de Var-verklaring niet meer aan te vragen. Voor degene die voor 1 mei nog een Var nodig hebben, zullen deze nog wel aangevraagd moeten worden. Wel geldt de Var-Verklaring van 2014 en 2015 ook tot 1 mei 2016.

Wat was de VAR?

De VAR of de “Verklaring Arbeidsrelatie” gaf duidelijkheid aan opdrachtgevers van freelancers of zzp’ers of er loonheffingen ingehouden en afgedragen moesten worden. Op deze manier waren er geen onduidelijkheden en werden naheffingen achteraf voorkomen. Natuurlijk is de arbeidsrelatie door de Belastingdienst moeilijk te controleren. In de praktijk zag je ook veel dat er wel degelijk een “verkapt dienstverband” was en in een normale situatie wel loonheffingen verschuldigd waren. Dit moest natuurlijk anders. Vandaar dat is besloten de VAR verklaring te vervangen door een nieuwe wet.

Waarmee is de VAR verklaring vervangen?

Na lang wikken en wegen is er dus uiteindelijk een nieuwe oplossing in plaats van de var verklaring gekomen: de wet DBA, oftewel Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie. Er zijn modelcontracten in het leven geroepen welke vooraf aan de fiscus voorgelegd kunnen worden ter beoordeling. Stelt de Belastingdienst alsnog vast dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan kan dat voor de opdrachtnemer en opdrachtgever grote gevolgen hebben. Nu kan dus ook de opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld. Dit heeft voor de nodige onrust gezorgd. Ook duurde het heel lang voordat de belastingdienst een modelcontract goedkeurde. Kortom: Weinig duidelijkheid voor zowel de opdrachtgever en de ondernemer.

Vanwege deze onrust is de handhaving op de wet-DBA uitgesteld. In eerste instantie tot 1 januari 2018. Alleen kwaadwillende lopen het risico te worden aangepakt. 1 januari 2018 bleek niet genoeg: Later werd het 1 juli 2018 en weer even later is het zelfs uitgesteld tot 1 januari 2021. Modelcontracten worden nog steeds door de Belastingdienst gecontroleerd, maar handhaving blijft voorlopig uit. Wat de oplossing precies wordt is nog niet bekend. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd!

 

Chat openen