Menu Sluiten

Nieuw btw nummer eenmanszaken

nieuw btw nummer

Vóór 1 januari 2020 krijgen alle bestaande eenmanszaken een nieuw btw nummer. In dit nieuwe nummer zit het BSN (Burgerservicenummer) niet verwerkt om de privacygevoeligheid te verlagen.

Privacy

In het oude nummer zat het BSN verwerkt. Aangezien je als ondernemer verplicht bent in veel correspondentie zoals op de facturen en op de website jouw btw nummer te vermelden, hebben veel partijen toegang tot dit nummer. De privacy van een ondernemer kan worden geschaad op het moment dat iemand ongevraagd gebruikt maakt van de ondernemer. Op deze manier is identiteitsfraude mogelijk met alle gevolgen van dien. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft om deze reden eerder dit jaar gemeld dat het nummer privacygevoelig en onrechtmatig is, en kondigde aan dat er een ander systeem moet komen.

Het nieuwe btw nummer

Naar aanleiding van de aankondiging van de AP is er het nieuwe btw-identificatienummer oftewel btw-id in het leven geroepen. Alle eenmanszaken krijgen een nieuw nummer welke kan worden gebruikt voor de vermelding op de factuur, website en handel binnen de EU (intracommunautaire transacties). Vanaf 1 januari 2020 ben je als ondernemer verplicht dit nummer in bepaalde situaties te vermelden, net zoals het oude btw nummer.

Nieuw btw nummer en de Belastingdienst

De communicatie met de Belastingdienst blijft wel nog verlopen via het oude nummer. Deze blijf je dus gebruiken voor bijvoorbeeld de aangifte omzetbelasting en bezwaarschriften m.b.t. de omzetbelasting. Uiteindelijk wil de Belastingdienst wél naar 1 nummer toe die je voor alle doeleinden kunt gebruiken. Dit is nu nog niet het geval. Let ook goed op de benamingen van de Belastingdienst. Het oude nummer gaat de belastingdienst “Het Omzetbelastingnummer” noemen. Het nieuwe nummer wordt “Btw-id” of “btw-identificatienummer” genoemd.

Meer informatie over btw?

Vraag het ons!
Chat openen