Menu Sluiten

Middelen Inkomstenbelasting

Hoe kom je aan een wisselend inkomen?

Er zijn situaties waarin iemands inkomen jaarlijks wisselt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand een ontslagvergoeding krijgt of als men een onderneming heeft waarvan de winst sterk varieert. Een andere logische verklaring is als iemand halverwege het jaar is begonnen of gestopt met werken. 

Over het algemeen kan gesteld worden dat zo’n situatie belastingtechnisch gezien, niet heel gunstig uitpakt. 

Hoe zit het met inkomstenbelasting bij een wisselend inkomen? 

Stel dat uw inkomsten de afgelopen drie jaar er als volgt uitzien: 
Jaar 1: €10.000,- 
Jaar 2: €100.000,- 
Jaar 3: €10.000,- 

In het eerste en derde jaar valt uw inkomen binnen dezelfde belastingschijf, namelijk schijf één. Maar in het tweede jaar heeft u veel meer verdiend en vallen de inkomsten in schijf vier. Daarom betaalt u dat jaar meer belasting dan in het jaar ervoor en erna. 

middelen

Wat is middelen? 

Middelen is een manier om de verschillen in de belastingaanslag op te vangen. Het kan lonen om het gemiddelde inkomen te berekenen van drie jaren en dat bedrag als uitgangspunt te nemen om belasting over te betalen. In het voorbeeld van hierboven is het gemiddelde €40.000,- en daarover zou dus inkomstenbelasting betaald moeten worden. Dat levert een flinke besparing op in het tweede jaar. 

Hoe doet u dat? 

De Belastingdienst zal u er niet op wijzen dat het in uw situatie verstandig is om te middelen. U zult dus zelf de berekening moeten maken én een aanvraag in te dienen om toestemming te krijgen. U laat dus de fiscus zien dat u in aanmerking komt voor middeling. Wacht daarmee niet te lang, want drie jaar ná het laatste middelingsjaar is aanvragen niet meer mogelijk. 

Mocht u meer toelichting willen over middeling of is uw situatie ingewikkeld als het gaat om de berekeningen? Neem met ons contact op, want wij helpen u graag verder.

Chat openen