Menu Sluiten

Meewerkaftrek

Je kent het wel. Je bent net voor jezelf begonnen en alles in jouw onderneming is opgestart. De eerste opdrachten stromen binnen, de administratie is ingericht en je kan aan de slag. Hoe leuk is het om jouw bedrijf de eerste maanden te zien groeien!? Na een aantal maanden lopen de opdrachten zelfs zo hard binnen dat je in de avonden en in de weekenden moet gaan werken. Waar haal je nu nog jouw vrije tijd vandaan? Op dit moment stelt jouw partner voor om jou te helpen met de administratieve werkzaamheden in jouw onderneming: Het sturen van facturen, offertes en het contact met de boekhouder. Om jouw partner te belonen voor het verrichtte werk zijn er eigenlijk 2 opties: Je neemt jouw partner in dienst óf je doet dat niet en profiteert van meewerkaftrek. Dit laatste zullen we in deze post bespreken.

De Meewerkaftrek

Als jouw partner helpt in jouw onderneming worden er werkzaamheden verricht, en deze moeten natuurlijk worden betaald. Zodra je jouw partner in loondienst neemt betaal je jouw partner gewoon ieder tijdvak een salaris. Prima oplossing zou je zeggen! In sommige gevallen kan het wel voordeliger zijn om jouw partner weinig of helemaal geen salaris uit te keren. En samen gewoon te leven van de inkomsten die jij als ondernemer krijgt. Wat het meest voordelig is hangt af van:

  • De hoogte van de winst
  • Wat voor werkzaamheden je verricht
  • Hoogte van het loon dat je wil geven
  • Het aantal uren dat jouw partner in jouw bedrijf werkt

Dit zal dus altijd per situatie verschillen.

Als jij jouw partner weinig of geen salaris uitkeert heb je mogelijk recht op de meewerkaftrek. Dat houdt in dat als jouw partner een x aantal uren voor jouw onderneming aan het werk is, en een vergoeding van minder dan €5.000,- per jaar ontvangt je recht hebt op een aantal procenten meewerkaftrek. De hoogte van deze aftrekpost is afhankelijk van het aantal uren dat jouw partner besteed aan jouw onderneming. In de onderstaande tabel kun je de hoogte van de meewerkaftrek zien:

Aantal meegewerkte uren

Aftrek

minder dan 525

geen aftrek

525 – 875

1,25% van de winst

875 – 1.225

2% van de winst

1.225 – 1.750

3% van de winst

1.750 of meer

4% van de winst

Bron: Belastingdienst

Zoals je ziet bestaat er pas recht op aftrek bij meer dan 525 uur per jaar. Dat is slechts iets meer dan 10 uur per week, en wordt vaak wel gehaal als een partner meewerkt in de onderneming. Heb je recht op aftrek? Dan mag je een percentage van de winst aftrekken. Dit scheelt uiteindelijk weer belasting betalen!

Vergoeding van maximaal €5.000

Om gebruik te maken van de meewerkaftrek moet je aan 3 eisen voldoen:

  • Je bent ondernemer
  • Je voldoet aan het urencriterium (1225 uur per jaar)
  • Jouw partner werkt minimaal 525 uur mee in jouw onderneming

Ook mag je jouw partner een vergoeding geven. Deze mag in dit geval maximaal €5.000,- zijn! Bij een grotere vergoeding zal de meewerkaftrek niet van toepassing zijn en het uitbetaalde bedrag als loon worden aangemerkt.

Geef je wel een vergoeding van bijvoorbeeld €4.500,- per jaar? Dan is dit bedrag niet aftrekbaar van de winst. Daartegenover staat wel dat jouw partner deze inkomsten niet hoeft aan te geven in zijn/haar aangifte inkomstenbelasting.

 

Ben je ook benieuwd of meewerkaftrek handig is om toe te passen, of dat je beter jouw partner in loondienst kunt nemen? Kom eens langs om hierover te sparren.

Chat openen