Menu Sluiten

Eisen aan factuur

Als je net voor jezelf begint zal er een hoop werk verzet moeten worden voordat je daadwerkelijk aan je bedrijfsvoering toekomt. Btw nummer aanvragen, inschrijven bij de kvk, klanten werven en noem maar op. Een eigen huisstijl ontwerpen is een van de vele dingen waar je als startend ondernemer mee te maken krijgt, zoals bijvoorbeeld een mooi logo voor de website en op de factuur.

Dan ben je klaar, en heb je een prachtig ontwerp voor je factuur. Maar voldoet deze wel aan de eisen van de belastingdienst?

Op een factuur moeten ten minste de volgende gegevens worden vermeld:

– uw volledige naam en die van uw afnemer
U vermeldt de juridische naam. De handelsnaam mag ook, als die in combinatie met het adres en woonplaats bij de Kamer van Koophandel is geregistreerd. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat de naam van het onderdeel dat de prestatie levert op de factuur staat.

– uw volledige adres en dat van uw afnemer
U vermeldt het adres waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Vermelding van alleen een postbusnummer is niet voldoende.

– uw btw-nummer
Bij fiscale eenheden is dat het btw-nummer van het onderdeel dat de prestatie levert.

– uw KvK-nummer

– de datum waarop de factuur is uitgereikt

– een uniek volgnummer

– de aard van de goederen of diensten die u hebt geleverd

– de hoeveelheid van de goederen of de omvang van de diensten die u hebt geleverd

– de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling

– het bedrag dat u in rekening brengt, exclusief btw

– Levert u prestaties met verschillende btw-tarieven? Vermeld dan de aparte bedragen. Neem daarnaast de eenheidsprijs op, als dit van toepassing is.

– het btw-tarief dat u in rekening brengt

– het btw-bedrag
(bron: Belastingdienst)

In sommige gevallen mogen facturen vereenvoudigt worden. Dit mag als de factuur minder is dan €100,- of als de factuur een wijziging betreft van een oorspronkelijk verstuurde factuur.
Verder zijn er nog diverse uitzonderingen zoals (groothandel, onderaanneming etc.) waar er aanvullende eisen aan de factuur zijn.
Zo moet er bij onderaanneming waar gebruik gemaakt wordt van de verleggingsregeling ook het BTW-nummer van de klant worden vermeld.

Als u facturen heeft verstuurd die niet aan de eisen voldoen, moet u deze herstellen. Anders heeft uw afnemer geen recht op aftrek van btw.

Vragen over factuureisen voor uw onderneming? Neem contact met ons op!

Chat openen