Menu Sluiten

Bijtelling auto

Veel startende ondernemers hebben vaak geen idee hoeveel kosten het met zich meebrengt om een auto op de zaak te rijden.
Ondernemers die een kilometerregistratie bijhouden om aan te tonen dat er minder dan 500km per jaar privé met de auto wordt gereden, vallen in principe buiten de bijtellingsregeling.
In de praktijk blijkt vaak dat de rittenregistratie niet aan de eisen van de belastingdienst voldoet en dat er alsnog bijtelling betaald moet worden, en eventuele boetes worden opgelegd.

Eigenlijk ontkomt u dus niet aan de bijtelling.

Dit is jammer, want zeker voor de startende ondernemer kan het een behoorlijke kostenpost vormen. Maar in sommige gevallen levert het ook voordelen op omdat alle kosten die voor de auto worden gemaakt in eerste instantie afgetrokken mogen worden.

Vaak is het handig om uit te rekenen hoeveel kilometer er zakelijk wordt gereden en hoeveel privé. Als de auto privébezit blijft en er worden zakelijke ritten mee gereden, mag er 19 eurocent per kilometer van de winst worden afgetrokken. Het is dus zaak uit te rekenen wat voordeliger is.

Rijdt u alleen korte ritten voor de zaak, en heeft u niet veel spullen nodig? Dan kan het aantrekkelijk zijn om een bromfiets te kopen. In dit geval zal er wel voor privégebruik betaald moeten worden. Dit is bij te houden dmv een rittenregistratie van privekilometers of zakelijke kilometers. Dus veel minder werk dan een complete rittenregistratie met vertrekpunt, datum en aankomstpunt. Bij een bromfiets ligt voor bepaling van privekilometers de bewijslast bij de belastingdienst.

Wilt u graag weten wat in uw situatie het voordeligst is? Neem contact met ons op, wij zullen dit op een deskundige manier voor u uitrekenen en met u bespreken.

Chat openen